Henri Pol Pelaprat

pellapratHenri Pol Pelaprat (1869 – 1954) rođen je u Francuskom mestu Sen mor de Fose .

Bio sledbenik velikog Eskofjea. Prihvativši ideje svog učitelja i sam je postao veliki majstor kulinarstva.

Radio je u poznatim pariskim restoranima kao što su Café de la Paix i La Maison Dorée sa Casimir Moisson.

 

Bio je dugogodišnji stručni nastavnik ugostiteljske škole u Parizu – “Cordon-Bleu“.

Cordon Bleu škola 1896
Marthe Distel i Henri-Paul Pellaprat sa svojim studentima ispred škole “Cordon Bleu” 1896. godine

Marthe Distel je pisao za magazin La Cuisiniére Cordon-Bleu koji se bavio ugostiteljstvom a u njemu su kuvari pričali o hrani, restoranima i receptima. Magazin je postajao sve popularniji pa je 1895. Marthe Distel odlučio da nagradi svoje verne čitaoce besplatnim časovima kuvanja a time i dodatno promoviše magazin. Časovi su prerasli u školu u kojoj su studenti plaćali da uče od poznatih kuvara a škola je postala poznata širom sveta.

Henri Pol Pellaprat je bio jedan od prvih nastavnika. Škola i danas nosi naziv “Cordon bleu” a tako se naziva i orden koji se svake godine dodeljuje najboljem kuvaru Francuske.

Pelaprat je napisao mnoga stručna dela od kojih je svakako najpoznatije delo je L’Art Culinaire Moderne (moderna umetnost kuvanja) sa 3500 recepata. Knjigu je napisao nakon 30 godina predavanja u školi a knjiga je u Fransuskoj izdata 1936.

Julia Child Bugnard u školi Cordon Bleu

Njegovi najpoznatiji učenici su Maurice Edmond Sailland, poznat kao Curnonsky, i Raymond Oliver.

Knjige:

pellaprat knjige
Izvor:

en.wikipedia.org/wiki/Henri-Paul_Pellaprat

lostpastremembered.blogspot.rs/2012/05/henri-paul-pellaprat-great-cookbook-you.html

www.cordonbleu.edu/our-story/en

Ketering Dečji Rođendani

Chily Wau Ketering tim iz Beograda Vam može ponuditi kvalitetan i hranljiv meni za Dečje rođendane, zabave i proslave. Visok kvalitet namirnica koje koristimo prilikom pripreme ukusnih i zanimljivih jela garantuje zadovoljstvo mnogim našim klijentima koji nam se uvek vraćaju svake naredne godine za ketering za dečje rođendane.
Slana i slatka jela, pice, sendviči, slatki program, sitni kolači, torte… Sve po Vašim željama!

Ketering dečji rođendani

Meni za dečje rođendane se uvek može prilagoditi Vašim željama i zahtevima (i naravno željama Vašeg deteta). Meni za ketering za dečje rođendane se prilagođava uzrastu dece koja prisustvuju rođendanskoj zabavi ali i Vašim željama i specifičnom ukusu. Veoma često na dečje rođendane dolaze i odrasli (rodbina, mamini i tatini prijatelji…) pa uz dečji ketering sa jelima zanimljivim za mlađe uzraste Vam nudimo opciju i keteringa za odrasle goste dečjeg rođendana. Vaše je samo da nam kažete šta želite a mi ćemo pripremiti celokupan meni kako bi svi zajedno uživali u ukusno pripremljenim i maštovitim jelima za ketering za dečje rođendane.

Recite nam koliko gostiju očekujete (dece i odraslih) kao i okvirni budžet i mi ćemo Vam sastaviti rođendanski meni koji najviše odgovara Vašim potrebama.

Pošaljite nam upit ili nas pozovite - stranica kontakt

Sajam Gulfood 2017. Dubai Svetski Trgovinski centar

Gulfood od 26. februara do 2. marta 2017.

Od 26. februara do 2. marta 2017. u Svetskom trgovinskom centru u Dubaiju se održava Gulfood“ – Sajam ugostiteljstva.
Sajam „Gulfood“ predstavlja idealno mesto za sve koji se bave ugostiteljstvom, proizvođače hrane i bezalkoholnih pića, opreme za hotelijerstvo a koji žele da posluju na tržištu Srednjeg Istoka i Južne Azije.

gulfood sajam 2017

Na prošlogodišnjem Gulfood sajmu je bilo oko 5000 izlagača na oko 120.000 m2 izložbenog prostora, dok Sajam poseti blizu 100.000 posetilaca iz 172 zemlje sveta. U okviru sajma „Gulfood“ održava se i sajam halal proizvoda.
Emirates Culinary Guild International i Salon Culinaire je najveće pojedinačno takmičenje kuvara u svetu koji na ovom sajmu pokazuju svoje veštine i umeća.

gulfood kuvari

Zvanični sajt sajma je: www.gulfood.com

Izvor: komorabih.ba

Ko je bio August Eskofije – Auguste Escoffier

August EskofijeAugust Eskofije (Auguste Escoffier) je bio čuveni svetski kuvar i restorater i pisac recepata koji je popularizovao i usavršio francusku kuhinju. Pored recepata koje je izmislio, Eskofje je zaslužan što je kuvanje uzdigao na status ugledne profesije uvođenjem organizovane discipline u svojim kuhinjama.

 

 

 

 

 

 

Eskofjeov kuvarski vodič

Eskofje je objavio “Kuvarski vodič” (Le guide culinaire)  koji je još uvek u upotrebi kao jedan glavnih kuvarskih udžbenika. Eskofjeovi recepti, tehnike i pristupi upravljanju kuhinjom i danas koriste kuvari širom sveta.
Kao desetogodišnjak, počeo je da radi u restoranu svog rođaka u Nici gde su voema rano došle do izražaja njegov umetnički pristup u oblasti kulinarstva.
1865. godine Eskofije odlazi u Pariz, gde radi u restoranu „Mali Mulen Ruž“ („Le Petit Moulin Rouge”). Godine 1870.
priključuje se vojsci i učestvuje u Francusko-pruskom ratu.
Escoffier je proveo skoro sedam godina u vojsci. Njegova iskustva u vojsci navela su ga da proučava tehniku konzervisanja hrane.

Posle rata, oko 1878. godine, otvara sopstveni restoran „Zlatni fazan” u Kanu. Godine 1884. odlazi u Montekarlo i postaje šef kuhinje hotela „Grand”. Preko leta radi u kuhinji hotela „Nacional” u Lucernu gde upoznaje Sezara Rica, sa kojim ostvaruje uspešnu poslovnu saradnju.

 

Ogist EskofjeAugust Eskofije, najslavniji kuvar svih vremena, jedini je kuvar odlikovan francuskom Legijom časti 1920. godine. Pružio je ogroman doprinos razvoju ugostiteljskog sektora ishrane, revolucionarnim promenama koje su se odnosile na pojednostavljenje radnog procesa u kuhinji, reorganizaciju osoblja, način pripreme i pisane prezentacije jela, organizacije banketa. Njegove sposobnosti (znanje, veština, umetnčke sklonosti, kreativnost, menadžerski način razmišljanja) učinile su da ostane neprevaziđen do danas. Njegova kreativnost nije dolazila do izražaja samo pri kreiranju jela. Bio je poznat i po umeću da prezentuje svoja jela dajući im ponekad imena po poznatim ličnostima. Tako je kreirao Melba tost, Melba umak i Melba breskve, po australijskoj operskoj umetnici Neli Melba, jagode Sara Bernar, po čuvenoj francuskoj glumici.

Poznanstvo sa nemačkim kraljem Vilhelmom II iz 1913. godine, poslužilo mu je da usavrši kuhinju namenjenu rafiniranom ukusu poznatih i slavnih ličnosti. Za nemačkog kralja je kreirao poseban dezert koji je nazvao „Imperator”. Kralj je bio toliko impresioniran da ga je sledećeg jutra pozvao nazvavši ga imperatorom kulinarstva.

Ako vas zanima kuvanje kao i usavršavanje u kulinarstvu, možete posetiti sajt www.escoffier.edu i www.escoffier-society.com

Izvor:

en.wikipedia.org/wiki/Auguste_Escoffier

www.vps.ns.ac.rs/Materijal/mat14692.pdf

Call Now
Directions